Здравейте,

Гражданин на РСМ е едноличен собственик на българско дружество. Лицето ще започне дейност и е избрал да се осигурява върху минималния осигурителен доход.Няма стаут на пребиваващ в страната, а за положения личен труд в дружеството( консултантски услуги) ще получава възнаграждение в размер на 1500,00 лв. Правилно ли е да не се начислява ДОД на база спогодба между България и Северна Македония за избягване на двойно данъчно облагане?
Защото е за лично ползване. Не би трябвало разходите за амортизации да са част от текущите разходи на фирмата.Трябва  да има разлика между амортизациите в САП и ДАП.
Здравейте,

Фирма закупува компютър на стойност 2499,00 лв без ддс. Активът ще се използва и за лични цели в размер на 20 % от стойността. Счетоводните записи, които са направени са:
206/401 - 1999,20 - 80 %
4531/401-399,84

206/401-599,76 лв  -  лично ползване 20 %

Върху сумата от 599,76 няма да се начислява счетоводна амортизации и трябва да се плати данък върху разходите.

Въпросите ми са:

Върху сумата от 599,76 съм начислила месечни данъчни амортизации.  Трябва ли тези амортизации да се включат в данъчната декларация като разходи от последваща оценка на амортизируеми данъчни активи, т.е в увеличението на финансовия резултат или да бъдат включени като разходи, формиращи данъчен актив.

Във връзка с данък върху разходите, 20 % от сумата на амортизацията , трябва ли да бъде включена като данъчна основа на социални разходи, върху които да се плати 10 % данък

Някакви други счетоводни записи освен за плащането на 10 % данък трябва ли да се правят ?

Благодаря!


                           
Благодаря Ви! Хубав ден!!!
Здравейте,

Издадена фактура за покупка на недвижим имот. Данъчната основа е увеличена с направени разходи за нотариус, въз основа на чл.26 ал.3 от ЗДДС. ДДС - то на нотариалната такса е изискуемо във фактурата , издадена от продавача.В същото време има отделна фактура за нотариалната такса.Как следва да се осчетоводи и да се включи в дневниците по ДДС?

Благодаря!
Не е нужна корекция на декларация 1 :)
Ще бъде ли необходима регистрация по ДДС, ако в края на годината се отпишат задължения към доставчик в размер над 50000?